**Directions : Study the following table chart carefully and answer the questions given beside.**

The chart below shows the speed (units/day) of making tables, ladders and chairs of four workers A, B, C and D.

Tables | Ladders | Chairs | |

A | 4 | 6 | 8 |

B | 8 | 6 | 10 |

C | 6 | 8 | 4 |

D | 4 | 8 | 6 |

A charges per day Rs. 400, Rs. 200 and Rs. 300 to make tables, ladders and chairs respectively.

B charges per day Rs. 500, Rs. 250 and Rs. 300 to make tables, ladders and chairs respectively.

C charges per day Rs. 300, Rs. 100 and Rs. 200 to make tables, ladders and chairs respectively.

**Q1.** **A contractor puts A, B and C at work for an order of 86 tables, 100 ladders and 114 chairs. They all worked for 3 days, at the end of the 3 ^{rd} day C injured himself while working and D replaced C and finished the whole work. For how many days D worked alongside A and B?**

A. 2

B. 4

C. 3

D. 5

E. 6

**Q2. Who, amongst A, B and C will charge the lowest to make 96 tables, 72 ladders and 120 chairs?**

A. A

B. C

C. B

D. A and B both

E. B and C both

**Q3. There is an order of 120 tables, 96 ladders and 240 chairs. If A and B start the work first day and next day C and D work, there. If they work in this sequence, then in how many days 75% work will be done?**

A. 38/3

B. 12

C. 98/7

D. 14

E. None of these

**Q4. D charges 75% of what A charges per day for tables, 80% of what B charges per day for Ladders and 75% of what C charges per day for chairs. Find how much he will charge to make 48 tables, 48 ladders and 48 chairs.**

A. Rs. 7000

B. Rs. 8000

C. Rs. 5000

D. Rs. 6000

E. None of these

**Q5.** **D charges 75% of what A charges per day for tables, 80% of what B charges per day for Ladders and 75% of what C charges per day for chairs . In how many minimal days 48 tables, 48 ladders and 48 chairs can be made so that making charge is the lowest in total (each item can be made by different persons and each item is made at separate phases)?**

A. 16

B. 18

C. 22

D. 14

E. 10

## Solution

**Q1. Correct Option: A**

In a day A, B and C together can make:

Tables = (4 + 8 + 6) = 18

Ladders = (6 + 6 + 8) = 20

Chairs = (8 + 10 + 4) = 22

After 3 days the amount of job left:

Tables = [86 – (3 × 18)] = 32

Ladders = [100 – (3 × 20)] = 40

Chairs = [114 – (3 × 22)] = 48

In a day A, B and D together can make:

Tables = (4 + 8 + 4) = 16

Ladders = (6 + 6 + 8) = 20

Chairs = (8 + 10 + 6) = 24

∴ The required number of days = 2

**Q2. Correct Option: B**

A will charge:

= (96/4 x 400) + (72/6 x 200) + (120/8 x 300)

= Rs. (9600 + 2400 + 4500) = Rs. 16500

B will charge:

= (96/8 x 500) + (72/6 x 250) + (120/10 x 300)

= Rs. (6000 + 3000 + 3600) = Rs. 12600

C will charge:

= (96/6 x 300) + (72/8 x 100) + (120/4 x 200)

= Rs. (4800 + 900 + 6000) = Rs. 11700

∴ C will charge the lowest.

**Q3. Correct Option: A**

A and B together in 1 day can make:

Tables = (4 + 8) = 12

Ladders = (6 + 6) = 12

Chairs = (8 + 10) = 18

C and D together in 1 day can make:

Tables = (6 + 4) = 10

Ladders = (8 + 8) = 16

Chairs = (4 + 6) = 10

75% of the order means:

Tables = 120 × 0.75 = 90

Ladders = 96 × 0.75 = 72

Chairs = 240 × 0.75 = 180

In two days the amount of work done:

Tables = 22

Ladders = 28

Chairs = 28

The maximum number of days needed to complete any item is the answer.

∴ the time to complete 75% of chair consignment:

180/28 = 6 rounds + 12 chairs

6 rounds means 6 × 2 = 12 days

12 chairs will be completed by A & B combinedly in 12/18 days

= 2/3 day

∴ Total days Required = 12 + 2/3 = 38/2 Day

**Q4. Correct Option: D**

D’s charge per day for –

Making tables = (400 × 0.75) = Rs. 300

Making ladders = (250 × 0.8) = Rs. 200

Making chairs = (200 × 0.75) = Rs. 150

∴ The reqd. answer = (48/4 x 300) + (48/8 x 200) + (48/6 x 150)

= Rs. (3600 + 1200 + 1200) = Rs. 6000

**Q5. Correct Option: C**

First see who is charging lowest in respective items.

For tables both C and D charge Rs. 300 per day but C has a better efficiency. So, C will be selected to make the tables.

For ladders C will be selected as he is charging Rs. 100 per day.

For chairs D will be selected as he is charging Rs. 150 per day.

C will take 48/6 = 8 days to make tables.

C will take 48/8 = 6 days to make ladders.

D will take 48/6 = 8 days to make chairs.

∴ The required answer = (8 + 6 + 8) = 22 days